Fadd-Dombori története
 

Fadd nagyközség Tolna megyében, a holt-Duna partján található. A Duna völgyében fekvő településtől néhány kilométerre terül el a közkedvelt üdülőtelep, Fadd-Dombori. A közelben két nagyobb város található, Paks és a megyeszékhely, Szekszárd.

Fadd története egészen a római korig vezethető vissza. Bizonyítékok szerint már ekkor is benépesült lakóhely volt.

Szent István egy oklevélben a pannonhalmi apátságnak adományozta a települést. Az oklevél szerint Faddot a honfoglalás után alapították. Bizonyos vélemények, kutatások szerint a Tihanyi Apátság 1055. évi alapítólevelében fellelhető Fatudi helységnév Fadd nevének feleltethető meg.

A korai középkor eseményei - az "Arany Horda" végigvonulása, majd a "török-kor" - Fadd települést sem kerülték el, de az élet hamar visszatért a megszokott kerékvágásba. Sikerrel járult hozzá az újjáépítéshez református és katolikus lakosság betelepítése.

A református templom 1787-ben, a római katolikus templom 1864-ben épült. Ennek a korszaknak a szülöttje Barthal Aurél nagybirtokos, akinek a kúriája ma ifjusági otthonnak ad helyet. A Faddon birtokkal rendelők neve között fedezhetjük fel többek közt Béri Balogh Ádámot is.

A falu életében - természeti adottságai miatt - a mezőgazdaság volt a meghatározó. Az 1930-as népszámlálás adatai szerint a falu lakóinak 79%-a számára jelentett a mezőgazdaság a megélhetési forrást. A nagybirtokos Barthal család tulajdonában volt az össz birtokterület csaknem ötven százaléka, 1515 hold. Paprika-, gabona- és dohánytermesztés emelhető ki elsősorban. Ez utóbbi jelentőségét mutatja, hogy 1872 és 1945 között a falu bélyegzője két dohánylevelet és egy ekevasat ábrázolt.

A két világháború közt a falunak két népi iskolája is volt: katolikus és református.

A fafaragás is szerves része volt a település életének. Tulipános ládák, ágyak és szekrények készültek itt. 1979-ben egy "faddi szoba" került a Néprajzi Múzeumba.

Napjainkban a község életét főként a vállalkozások határozzák meg, nagy részük kereskedelmi, szolgáltató tevékenységet folytat. A mezőgazdasági termelés magángazdaságokban folyik. Fadd-Dombori pedig a pihenni vágyókat fogadja.

 

 
   
 

A 11 km hosszú holt-Dunaág adta lehetőségeket felismerve kezdték el az 1960-as évektől az üdülőtelep kiépítését: a Volent öbölben és Fadd-Domboriban. Fadd-Dombori ma már az országhatárokon túl is ismert. Számos kemping, motel, étterem és egyéb szórakozóhely áll a vendégek rendelkezésére. Dombori kitűnő lehetőségeket kínál a pihenéshez, szórakozáshoz és a sportoláshoz egyaránt.

 

  
Tulajdonos és üzemeltető: NetStream Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Bt.
© 2002 NetStream Bt. információ: info@netstream.hu